TOEFL Nedir ?

TOEFL Nedir ?

TOEFL nedir?

 

Test of English as a Foreign Language yani TOEFL, ilk olarak 1964 yılında düzenlenmiştir. Türkçe olarak ise TOEFL sınavı nedir diyorsanız Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı demektir. TOEFL, başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test iken günümüzde dünya çapında Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.

 

TOEFL sınavı amacı nedir?

 

TOEFL nedir tam olarak öğrendiğimize göre sınavın temel amacının, sözlü ve yazılı İngilizceyi anlama yeteneğinizi ölçmek ve üniversite düzeyinde uygun yazılı İngilizce yapısını tanımak olduğunu da belirtmekte fayda var. TOEFL sınavı, İngilizce yeteneğinizi okuma, konuşma, dinleme ve yazma açısından analiz ederek hem İngilizce konuşma hem de İngilizce anlama yeteneğinizi değerlendirir. Bunların tümü, akademik çalışmalarınızı yürütmek için ihtiyaç duyacağınız becerilerdir ve TOEFL sınavı, derslerin İngilizce olarak öğretildiği bir ülkede öğrencilerin seçtikleri bölümde ilerlemelerini ve başarılı olmalarını sağlamak için kurumlar tarafından kullanılır.

 

TOEFL sınavı türleri hangileridir? 

 

TOEFL test türleri ikiye ayrılır: kağıt tabanlı TOEFL PBT (paper-based test) ve internet tabanlı TOEFL iBT (internet-based test) sınavlarıdır. İki TOEFL sınavı formatı arasındaki temel fark, bölümler söz konusu olduğunda TOEFL iBT'nin Okuma, Yazma, Dinleme ve Konuşma bölümleri vardır. Bilgisayar tabanlı bir sınav olduğu için adaylar soruları bilgisayarda görür, klavye ve mikrofon aracılığıyla cevaplarını kaydedebilirler. 

 

1. İnternet tabanlı test - TOEFL iBT

 

Her birinde 12-14 sorudan oluşan 3-5 parçanın okunduğu 60-80 dakikalık bir okuma bölümü 

Her birinde 5-6 soru bulunan 6-9 parçanın yer aldığı 60-90 dakikalık bir dinleme bölümü

20 dakika süren ve 6 sözlü görevi içeren bir konuşma bölümü

50 dakika süren ve tamamlanması gereken 2 görevi içeren bir yazma bölümü

 

2. Kağıt tabanlı test - TOEFL PBT

 

3 bölümden oluşan 30-40 dakikalık bir dinleme bölümü

15 cümle tamamlama alıştırması ve 25 hata belirleme örneği içeren 25 dakikalık bir yapı ve yazılı anlatım bölümü

50 dakika süren ve 50 soru cevaplamayı içeren bir okuma bölümü pasajlar hakkında Yaklaşık 250-300 kelime içeren bir yazılı deneme içeren 30 dakika süren bir yazı bölümü

 

 

TOEFL sınavı yapısı nasıldır?

 

Reading - Okuma: Bilim ve akademik tartışmalar gibi konularda yazılı metinleri anlama ve analiz etme yeteneğinizi değerlendirir. TOEFL okuma bölümünde katılımcılara akademik 3 veya 4 adet metin verilir ve bu metinler üzerinden hazırlanan sorulara yanıt vermeleri istenir. Bu bölümde TOEFL soruları sayısı 36 ila 56 arasında değişebilir, bu sebeple okuma bölümünde katılımcıya verilen süre de 60 ila 80 dakika arasında değişiklik göstermektedir.

 

Listening - Dinleme: Soru ve süre sayısı açısından değişiklik gösterebilmektedir. TOEFL dinleme bölümünde katılımcılara 34 ila 51 arasında soru sorulur ve soru sayısı ile dinleme pasajlarına bağlı olarak 60 ila 90 dakika aralığında cevap süresi tanınır. Katılımcılar konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleyerek sorulara yanıt verirler.

 

Speaking - Konuşma: Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi İngilizce olarak ne kadar iyi ifade edebileceğinizi ölçmek içindir. TOEFL konuşma sınavında başarılı olmak için ayrıca daha önceki sınavlarda sorulan konular ile ilgili kendi konuşmanızı hazırlayabilir, konuşmanızın nasıl olacağını belirleyebilir ve pratik yapabilirsiniz.

 

TOEFL kaç yıl geçerli? 

 

TOEFL sınavı sadece 2 yıl geçerlidir. Bu nedenle, harcadığınız sıkı çalışma ve paradan en iyi şekilde yararlanın ve gelecekteki beklentilerinizi iyileştirin.

 

TOEFL puan sistemi nasıl yapılır?

 

TOEFL sınavının her bölümü için adaylar 30 üzerinden bir puan alırlar. Bu dört bireysel puana ek olarak toplam 120 puan alırsınız. Adaylar ayrıca yapabileceklerini özetleyen performans geri bildirimi alırlar.

 

TOEFL sınavı ne zaman?

 

TOEFL testi sınavına girmek isteyenler için sınavlar, tüm yıl boyunca mevcuttur. TOEFL sınavı başvuruları, TOEFL web sitesini ziyaret edilerek yapılabilir. TOEFL sınavı yılda 50'den fazla kez düzenlenirken 12 gün ara vererek sınava istediğiniz kadar girme hakkınız vardır. Daha öncede belirttiğimiz gibi sonuçları 2 yıl boyunca geçerli olan TOEFL testi için linkten kendinize ait bir hesap oluşturarak online TOEFL kayıt yaptırabilirsiniz.

Writing - Yazma: Tamamen İngilizce bilginizi yazılı olarak nasıl kullanabileceğinizi göstermekle ilgilidir. TOEFL yazma bölümünde dilbilgisi ve kelime bilginizi uygulayacak net cümleler ve paragraflar oluşturacaksınız. 

 

TOEFL sınavına kimler girmelidir? 

 

TOEFL sınavı, İngilizce becerilerinin yeterli olduğundan emin olmak için dünya çapında 27 milyondan fazla kişi tarafından alınmıştır. Sınava genellikle yurtdışında bir üniversitede okumayı planlayan öğrenciler ve burslu adaylar ile vize başvurusunda bulunan öğrenciler, işçiler ve İngilizce ilerlemelerini takip eden İngilizce öğrenenler girer. TOEFL'ı almanız gerekip gerekmediği ve kursa başvurmak için gereken minimum not burada belirtileceğinden, üniversite derslerinin gerekliliklerine dikkat edin.

 

https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/about/content.html  ( Resmi websitesi)